Vérnarancsos stíriai metélt vörösáfonyával
Elkészítés: 1 óra, közepesen nehéz
50 dkg túrót összekeverünk 10 dkg liszttel vagy amennyit felesz, 1 tojással és egy vérnarancs reszelt héjával, 2, ek tejföllel, 2 ek porcukorral. Lágy tésztát kapunk és kb 0,5 cm-re kinyújtjuk lisztezett felületen a tésztát. Innen forró vízbe szaggatjuk a csíkokra vágott tésztát és addig főzzük, ameddig fel nem jön a víz felszínére. Ekkor hideg vízbe szedjük és lehűtjük.
10 dkg vajat felmelegítünk, majd hozzáadunk 2 ek lisztet és felöntjük 3 dl liter tejjel, krémes mártást kapunk ,amelyhez hozzáadunk 4 ek porcukrot 4 ek tejfölt és 2 ek vörösáfonyát, 1 csomag vaníliás cukrot. Ha kihűlt, hozzá keverünk 4 tojás sárgáját és a 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük és azt is hozzáforgatjuk a krémes masszához, ebbe belekeverjük a kifőzött tésztát és kivajazott zsemlemorzsával hintett tepsibe rakjuk.
180 fokon kb 45 percet sütjük, porcukorral hintve vagy lekvárral vagy önmagában fogyasztjuk melegen vagy hidegen. Nagyon finom.