2018. már 07.

Portugál rizses kacsa

írta: Petőcz Szabó András
Portugál rizses kacsa

dsc00015.JPG

dsc00007.JPG

Volt a fagyasztóban egy hápogó házi szárnyas, mivel a hó végén már kevés van a konyhapénzből, így gondoltam, most ő kerül felhasználásra. Mivel a hagyományos sült kacsát nem igazán szeretem, úgy gondoltam keresek egy frappáns receptet. Meg is lett az eredménye! Tüstént körbenéztem a kamrában a hozzávalók végett, szinte mindent meg is találtam hozzá, amit nem azt a saját ízlésem szerint változtattam rajta. Természetesen itt már az általam átírt receptet osztom meg! Ajánlom mindenkinek az elkészítését, nincs sok munka vele, és páratlan ízvilággal fog találkozni! Érdemes a rizses részt sütőben is használható nagyobb serpenyőben elkészíteni. Jó minőségű olaszrizlinget kínáljunk hozzá.

dsc00009.JPG

Hozzávalók a kacsa főzéséhez: 1 egész kacsa, 1 póréhagyma zöld része, 1 kisebb vöröshagyma,1 sárgarépa, 1 vérnarancs reszelt héja és leve, kis csokor koriander, 2 babérlevél, pár szál kakukkfű, 1-2 csillagánizs, pár szem szecsuáni bors.

dsc00010.JPG

Hozzávalók a rizshez: olaj, a póréhagyma fehér része, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg basmati rizs, 1 csomag csemege snack kolbász.

dsc00011.JPG

dsc00012.JPG

Elkészítés: A kacsát tegyük egy nagy fazékba, adjuk hozzá az összekötözött koriandert, kakukkfüvet, és babérlevelet. Teadióba tesszük a csillagánizst és a szecsuáni borsot, így tesszük a fazékba. Leveleire szedjük a póréhagyma zöld részét, alaposan megmossuk, így kerül az edénybe. A répát hasábokra vágva adjuk hozzá. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi. Felforraljuk, a keletkezett habot leszedjük róla, ezután jön hozzá a reszelt narancshéj. Vegyük lejjebb alatta a lángot, és fedő alatt főzzük készre, hagyjuk kicsit hűlni. Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es fokozat). A kacsát vegyük ki, ha kézmelegre hűlt, fejtsük le a húst a csontokról és vágjuk falatnyi darabokra, a főzőlevet szűrjük le, ezt a rizshez fogjuk felhasználni. A póréhagyma fehér részét pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymával kevés olajon, a reszelt fokhagymát épp csak illatoztassuk meg rajta. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk addig míg a szemek aranyszínűek, ropogósak lesznek. A kacsa főzőlevéből öntsünk hozzá 4 dl-t, és főzzük fedő alatt, keverés nélkül, amíg a rizs megpuhul és az összes levet felszívja. A feldarabolt kacsahúst keverjük a rizshez, adjuk hozzá a narancs levét, ízlés szerint utánafűszerezzük. Ha a rizst sütőben is használható edényben készítettük, akkor így be is tehetjük a sütőbe, ha nem, akkor akkor olajjal kikent sütőbe öntsük át. Dobjuk a tetejére a kolbászt, és a sütő felső rácsán süssük 20-25 percig, hogy a rizs ropogósra és aranyszínűre piruljon. Tálalás előtt szórjunk a tetejére koriander- vagy mentaleveleket.

dsc00014.JPG

Szólj hozzá

Nemzetek konyhája Húsok és halak