Challah a zsidó kalács
Elkészítés: 2,5 óra, közepesen nehéz
Újra eljött végre a tavasz, vele együtt keresztény ünnepünk a húsvét. Eddig mindig bolti kalácsot ettem, most itt volt az ideje a házinak. A challah (ejtsd: hallah) zsidó szóból eredendő a kalács és végül is a mi húsvétunk is a zsidóságtól ered, így ezért választottam elsőnek ezt a verziót.
50 dkg BL80 fehér kenyérlisztet elkeverünk 2 ek cukorral, 1 csipet sóval. 1,6 dl vízben elkeverünk 1,2 dkg friss élesztőt, egy edényben 2 tojást és tojásnak a sárgáját kicsit felverünk, hozzáadjuk az élesztős keveréket, a lisztet, 2 ek olajat és jól kidolgozzuk a tésztát, ennek két módja vagy kb 10 perc dagasztás, vagy a korábban a kenyereknél leírt hajtogatásos módszer ami időben hosszabb, de egyszerűbb és jobb állagot ad. Ezt követően pedig meleg helyen következik egy óra kelesztés.
A kelesztést követően 4 egyforma részre vágtam a tésztát. Aki ugyanúgy, mint én, első alkalommal készíti, annak javaslom a három egyforma részt. Mert 4-es fonat legalábbis férfi fejjel nem könnyű, így a fenti kinézet sikerült. Ez nem rontott az állagán, ízén, mert az tökéletes lett.
A lényeg, egyenlő elemekből egyenlő rudakat sodrunk és abból megfonjunk a kalácsunkat.Ezt követen letakarjuk és újabb egy óra kelesztés jön. a sütőt előkészítjük, 240 fokra melegítjük. A sütő aljába helyezünk egy tepsit is.
Amikor a duplájára kelt, felvert tojással lekenjük és megszórjuk szezámmaggal (nekem többfajta is volt itthon), vagy mákkal és behelyezzük a sütőbe, amelynek aljában lévő tepsijébe egy pohár vizet öntöttünk.
A hőfokot visszavesszük 200 fokra és 20 perc alatt készre sütjük hőlégkeverésen. Figyeljünk, nehogy megégjen, mert lehet hamarabb elkészül, nekem 17 perc alatt lett kész.