2018. jún 07.

Halleves citromos-tojásos szósszal

írta: Petőcz Szabó András
Halleves citromos-tojásos szósszal

dsc00352.JPG

Most, hogy immáron többedik alkalommal nyaralunk a csodálatos, meseszép és még tudnám oldalakon át dicsérni Görögországot, úgy döntöttünk, hogy hónunk alá kapjuk a helyiek receptes könyvét, és megpróbálunk minél több receptet az itteni alapanyagokból elkészíteni.A recepteket néha a saját ízlésünk szerint módosítottuk, de törekedtünk az eredeti recept megtartására. Elvünk: úgy étkezzünk mint a helyiek, és kilépjünk a tavernák nyújtotta ételekből, és megmutassuk, hogy otthon is mennyi remek ételt tudunk elkészíteni, sokkal olcsóbban. Ettől függetlenül, mivel nyaralunk, mi is be fogunk ülni néhanapján a helyi éttermekbe.

dsc00347.JPG

dsc00348.JPG

Hozzávalók: kb. 70 dkg tintahal és polip vegyesen, 1 nagyobb vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, 1 kisebb zeller és és 2-3 ágnyi zöldje, 2 citrom leve, 2 nagyobb paradicsom, babérlevél, só, bors, 2 tojás.

dsc00349.JPG

Elkészítés: A tintahalat és a polipot falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk és egy citrom levével meglocsoljuk, majd félretesszük. A felaprított vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, közben a répákat, paradicsomokat megtisztítjuk, feldaraboljuk. A reszelt fokhagymát hozzátesszük a hagymához, épp csak illatozzon, és mehetnek hozzá a megtisztított zöldségek, alaposan  lepirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, kb 30 percig főzzük, bele tesszük a halakat, és további 15-20 percig tovább főzzük. Kihalásszuk belőle a haldarabokat, átpasszírozzuk a zöldségeket, vagy botmixerrel pürésítjük és cseppenként adjuk hozzá a citrommal kikevert tojásokat, visszatesszük az edénybe a halakkal együtt. A lepasszírozott zöldséges alapot már nem hőkezeljük, mert kicsapódna a tojás. Az aprított zellerrel tálaláskor megszórjuk a levest.

dsc00350.JPG

Szólj hozzá

Levesek Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak