Görög bableves 1
Egyszerű: elkészíts 1 óra, könnyű
A görög konyha egyszerű, könnyen elkészíthető,mégis ízekben gazdag. Bablevesük többféle van. Ez az egyik. Elkészítése majdnem ugyanaz, mint a mi magyar levesünké, de mégis merőben más ízeket kapunk, mert itt a paradicsom fog dominálni és a rántást el lehet felejteni. Akkor jöjjön.
2 fej vöröshagymát kockázva olívaolajon megpárolunk 4 gerezd reszelt fokhagymával. Adunk hozzá babérlevelet 2-3 db-t, jobb a friss, itt sok van, otthon van egy kis fánk, akkor arról szoktunk. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor már üveges, akkor hozzáadunk 2,5 dl paradicsomsűrítményt, elkeverjük és picit hagyjuk így karamellizálódni gyakran kevergetve.
Bele rakunk 2 db karikázott répát és 45 dkg fagyasztott babot (eredetileg áztatott száraz babból készül), felöntjük kb 1,5 liter vízzel, forrás után ízlés szerint sózzuk. Puhára főzzük.
Amikor megpuhult, akkor hozzáadunk thesszáliai fehér kolbászt, itt birkából készül, mi otthon malacból készítettük, itt a blogon rajta a recept. Amikor a kolbász is megfőtt, akkor tálaljuk. A görögök így eszik, de mi találtunk igazi finom görög joghurtot, amelyet abban a képen látható szép cseréptálban árulnak és nagyon finom, az otthon kapható nyomokban sem hasonlít rá. Mi azért adtunk ebből hozzá. Nagyon finom. Jó étvágyat.