Görög marhapörkölt 1. - Φοδινι στιβάδο vodini sztifado
Elkészítés: 2,5 óra, könnyű
Görögországban rengeteg sztifado, a mi pörköltjeinkhez hasonló étel létezik. Mi is elkészítettünk ott még egyet, egy illatos, ízletes marharagut, amelyet az összetevők miatt érdemes elkészíteni majd karácsonyra is, ehető magában kenyérrel, galuskával, főt burgonyával. A tálalás most viszont szintén egyszerű, mert a kinti szállás nem tett mást lehetővé, ettől független remek étel kerekedett, érdemes elkészíteni.
1 kg kockázott marhahúst sózzunk, borsozzunk, majd forgassuk lisztbe és pirítsuk le annyira olívaolajban,hogy csak egy kis kérget kapjon, majd szedjük ki. A visszamaradt olajban 1 kg kockázott vöröshagymát pároljunk meg, majd adjunk hozzá 3 db nagyobb paradicsomot kockázva. Kicsit pároljuk és mehet bele a hús. Nekem volt segítségem amint látható, a legjobb kóstoló művész a kutyám, ami neki ízlik, az mindenkinek, saját tapasztalat.
Öntsünk rá 0,5 liter száraz jófajta vörösbort, adjunk hozzá 2 gerezd reszelt fokhagymát, 4-5 db szegfűszeget, 1 db fahéjt, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és forrás után 2 órán keresztül lefedve lassú tűzön pároljuk, amíg a hús megpuhul, el nem készül. Ha szükséges, időnként a borral pótoljuk a folyadékot.
Olyan illata van az ételnek, hogy az utcán a görögök és a szálláson a többi vendég megállás nélkül szimatolt, a teraszon főztünk. Jó étvágyat!