Császárzsemle (10 db)
Elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz
70 dkg BL 80 liszt ( a képen látható 58 dkg BL80 és 12 dkg kukoricaliszt keverékéből készült)
2 tk só
1 tk cukor
2,5 dl víz, 2,2 dl tej
5 dkg puha vaj, 2 dkg élesztő
szezámmag vagy mák a tetejére.
Az alapanyagokat dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni meleg helyen 45 percet, majd a tésztát fordítsuk lisztezett felületre, vágjuk 10 felé és formázzunk az egyes darabokból gombócokat, amelyet letakarva újabb 15 percig kelesszünk.
Ezt követően a darabokból egy 40-45 centis rudakat formázzunk, amelyeket kössünk csomóra. A fent kilógó darabot alulról, lent kilógó darabot felülről tapasszuk a tésztához és kész a zsemle.
Pihentessük a tésztát kb 30 percet letakarva, ezalatt melegítsük fel a sütőt 210 fokra és annak aljában a sütés előtt egy tepsiben egy pohár vizet öntsünk. Sütés előtt kenjük le vízzel és szórjuk meg szezámmaggal, majd hőlégkeverésen kb 20 percet sütjük. Sütés után a forró zsemléket ajánlott vízzel lepermetezni enyhén, így tartósan roppanós marad a héja. Garantáltan jobb, mint a bolti. Jó étvágyat!