Bodzalekvár
Most van itt az ideje a finom bodzalekvár eltevésének.Úton-útfélen hatalmas fekete tányérokat lehet látni a bodzabokrokon.Ne az út mellől szedjük, hanem gépjármű mentes övezetben gyűjtsük e remek bogyókat! Vigyázzunk arra, hogy csak a fekete bodza bogyóit rakjuk kosarunkba, szatyrainkba, ugyanis a gyalogbodza mérgező!
Elkészítés: Roppant egyszerű! A bodza tányérokról csak a fekete szemeket szedjük le villával, vagy csak a teljesen éretteket (szinte feketék a szemek) használjuk fel. Nagy edényben mossuk meg, és szűrőkanállal szedjük ki. Turmixoljuk, vagy botmixerrel zúzzuk össze a szemeket, majd átpasszírozzuk. A keletkezett levet lemérjük. 1 kg bodzaléhez 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítunk. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd hozzáöntjük a bodzalevet. Gyakran kevergetve addig főzzük míg a zselépróba nem jelzi azt, hogy a lekvár elkészült. Kis üvegekbe merjük az elkészült lekvárokat. Ha fémtetejű üvegeket használunk, akkor 5 percre feje tetejére állítjuk. Ha celofánnal zártuk le az üvegeket, akkor száraz dunsztban pár nap alatt hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűltek az üvegek, akkor jöhet a felcímkézésük, és mehetnek a kamrába a helyükre.
Zselépróba: A lekvárból egy kanálnyit tányérra cseppentünk, hűvösre tesszük, de nem a hűtőbe! Ha a lekvár pár perc alatt megdermed, akkor elkészültünk.