2018. aug 07.

Humusz

írta: Petőcz Ferenc
Humusz

Elkészítés: könnyű

dsc01158.JPG

A humusz az arab világ egyik kedvenc étele, általában pitával fogyasztják sok-sok olívaolajjal, fűszerekkel. Mi is fogunk chiliset, spenótosat készíteni, de ez most az alaprecept, amelyet rendszeresen készítünk. 

dsc01156.JPG

Az elmúlt napokban paellat készítettünk, és a bontott csicseriborsót nem szerettük volna, ha kárba megy. Így maradt 23 dkg csicseriborsó konzerv. De készíthetjük úgy is, hogy 10 dkg száraz csicseriborsót beáztatunk 1 napra, majd addig főzzük, ameddig megpuhul. Ilyenkor viszont még egyesével ki kell nyomkodnunk a borsó szemeket,ha teljesen homogén krémet szeretnénk. Nos, vannak receptek, amelybe mi főzzük a csicseriborsót, de ehhez jó a konzerv.

Tehát maradjunk annál, hogy adott 23 dkg csicseriborsó, ehhez adunk 1-1,5 citrom levét ízléstől függően, 2 gerezd reszelt fokhagymát, kevés sót, 1 tk őrölt római köményt, 1 dl tahinit (szezámpasztát, szinte mindenhol vehető már), dl olívaolajat. Az egészet pürésítjük, ha túl száraz, akkor olívaolajat csepegtetünk hozzá addig, ameddig szép krémes nem lesz. Kóstolás után még utána ízesítjük.

Itt pedig egy kis érdekesség, a citromunk magja a gyümölcsön belül hajtott ki, félbe vágáskor láttuk. Jó étvágyat!

dsc01157.JPG

Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta