2018. aug 10.

Mogyorós csirke (Gong Bao csirke)

írta: Petőcz Ferenc
Mogyorós csirke (Gong Bao csirke)

Elkészítés: 30 perc, könnyű ( 4 adag)

dsc01169.JPG

A kínai ételeket sokan szeretjük, de az elkészítésük többnyire ismeretlen. Itt lesz ismert étel számotokra, elkészíteni egyszerű, de aprólékos munka,mégis megéri. A mosogatást meg hagyjuk a végén másra.

1 tojásfehérjét felverünk kemény habbá, majd belemasszírozzuk 60 dkg kockázott csirkemellbe, erre azért van szükségünk, hogy sütés után kívül roppanós, belül finom puha kéreg keletkezzen a húsunkon. A kínai ételekben mindig puha a hús, így ezt az állagot is szeretnénk elérni úgy, hogy ne legyen száraz a csirkemell. Ehhez csak annyit kell tenni,hogy a tojásos masszírozás után 2 ek keményítőbe beforgatjuk a húst és félre tesszük 20-25 percre hűtőbe. 

dsc01167.JPG

10 dkg sós mogyorót zsiradék nélküli serpenyőben megpirítunk, majd félrerakunk.

dsc01166.JPG

Egy wokban kevés olajat felhevítünk, hozzá adunk 1 fej félholdra vágott vöröshagymát, 1 piros és 1 zöld kaliforniai paprikát, nagyon picit sózzuk, majd megpároljuk úgy, hogy roppanós maradjon. Közben kínai tésztából 35 dkg megfőzünk. A tésztát miután leszűrtük serpenyőbe rakjuk, kevés szezámolajat öntünk alá és szójaszószt, reszelünk hozzá ízlés szerinti mennyiségben friss gyömbért és felmelegítve átforgatjuk, tálalásig hagyjuk pihenni.

dsc01168.JPG

Amikor már jó a paprikánk, adunk hozzá 4 ek szójaszószt, 3 ek chiliszószt, hozzá reszelünk 3 gerezd fokhagymát és kerül bele 1 ek rizsecet is. A húsunkat kevés olajon egy másik serpenyőben előpirítjuk, majd a paprikás szószos részhez adjuk és bele tesszük a mogyorót is. Picit hagyjuk főni, hogy a hús is megfőjön. A tésztával tálaljuk. Jó étvágyat! Ha van otthon újhagyma, akkor a vöröshagyma helyet azt használjuk és kicsit kerülhet az ételbe, mint a vöröshagyma.

dsc01170.JPG

Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta