2018. aug 25.

Zöldbab pörkölt

írta: Petőcz Ferenc
Zöldbab pörkölt

pori1.jpg

Valamikor gyerekkoromban ettem első alkalommal, azóta sokszor és sokféleképpen, de mostanában nem. Ma a piacon járva gombapörköltnek kerestünk gombát, de nem kaptunk, viszont szembe jött velem a zöldbab, így nem volt nehéz ihletet kapni. Gyors, egyszerű, egészséges, friss finomság.

1 kg zöldbabot megmosunk, felpucolunk. 2 fej nagyobb vöröshagymát kockázunk. 5 dkg szalonnát szintén kockázunk. 30 dkg házi füstölt kolbászt is felkarikázunk, előkészítünk vegyesen paprikát és paradicsomot darabolva. Pár gerezd fokhagymát és felpucolunk.

Egy lábasban a szalonnát és kolbászt elkezdjük lepirítani, ehhez adjuk majd a hagymát, a reszelt fokhagymát, később a paradicsomot,kevés sót, őrölt borsot és köményt, paprikát.

pori3.jpg

Amikor a zöldségeink megpuhultak hozzá adjuk a darabolt zöldbabot, pár darab babérlevelet, őrölt pirospaprikát. elkeverjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

pori2.jpg

Forrás után takarékon főzzük, amikor a zöldbab megpuhult, 2 dl tejfölt elkeverünk 1 ek keményítővel és a pörkölt levéből hő kiegyenlítünk, majd hozzáadjuk a tejfölös keveréket a pörkölthöz és egyszer összeforraljuk az egészet.

Rizzsel, galuskával vagy tarhonyával tálaljuk, mi éppen rizzsel. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta