Szüreti muskotályos csirkecomb
Elkészítés: 1,5 óra, könnyű, 4 adag
A szüret ideje korán az időjárás, klímaváltozás miatt már rég megkezdődött, sok helyen már be is fejezték. Mi minden évben készítünk szüreti fogást és az igazi őszies szüreti idő a hétvégén köszöntött be, így ideje volt mielőtt lemaradunk készíteni egy idei fogást is, reméljük még fogunk is, de addig is jöjjön a recept.
4 csirkecombot megmosunk, szárazra törlünk és sózzuk, borsozzuk, félre tesszük. Előkészítünk 15 dkg felpucolt, darabolt zellert, 30 dkg felpucolt, karikázott sárgarépát, 2 fej nagyobb karikázott vöröshagymát és vegyesen piros és fehér szőlőt leszemezve.
Egy tepsibe behelyezzük a hagymát, répát és zellert, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk. ezt követően felöntjük 3 dl száraz muskotályos borral vagy jó fajta Irsai Olivér borral.
Erre kerülnek a fűszerezett csirkecombok és hozzáadunk kb 7-8 friss zsályalevelet. Az egészet befedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát pároljuk.
Az 1 óra elteltével levesszük a fóliát és hozzáadjuk a szőlőszemeket.
Hőlégkeverésen 160 fokra visszavéve 15 percet sütjük az ételt. Amikor elkészült párolt rizzsel tálaljuk a rizst a szafttal locsoljuk.
Tipp: ha marad a zöldséges, boros alapból, akkor finom mártás készíthető 2 dl tejszín és 2 tk keményítő hozzáadásával, a a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, majd a alacsony lángon a keményítős tejszínnel habarjuk. Nekem maradt és az az öntet a fagyóban pihen, később jó lesz grill húsok mellé.
Jó étvágyat!