2018. sze 27.

Sárgaborsókrém leves gazdagon vele főtt füstölt csülökkel

írta: Petőcz Ferenc
Sárgaborsókrém leves gazdagon vele főtt füstölt csülökkel

Elkészítés: egyszerű

dsc01372.JPG

Ezt a levest a felhalmozott készleteim ihlették, vagyis sok apró maradék volt itthon és ideje volt felhasználni. így egy jó kis finom magyaros leves kerekedett.

25 dkg sárgaborsót a főzés előtti napon beáztatunk. Másnap leöntjük a levét és kevés zsíron megpirítunk 2 fej kockákra vágott vöröshagymát. (itt most a zsír jobb, mint az olaj). Ehhez adunk 3-4 gerezd reszelt és magyar, nem kínai aprócska fokhagymát. Ebbe kerül a sárgaborsó és egy ek pirospaprika, majd a 50 dkg házi füstölésű csülök és 50 dkg friss  csülök mindkettő egészben és csont nélkül. Felöntjük 2 liter vízzel és borsozzuk,köménymagot és 2 babérlevelet adunk hozzá. Lefedve kb 2 órát főzzük, ha szükséges sózzuk, de általában a csülökből kifövő só elégséges. 

Amikor a hús puha kivesszük, felkockázzuk és az alaplevelet rúdmixerrel pürésítjük. A húst visszarakjuk és gazdagon tele rakjuk zöldségekkel, addig főzzük takarékon, ameddig a zöldségek megpuhulnak. Magában vagy friss tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak