2018. nov 14.

Gnocchi spenótos mártásban 4 adag

írta: Petőcz Ferenc
Gnocchi spenótos mártásban 4 adag

Elkészítés: 45 perc, könnyű

dsc02060.JPG

Egy autentikus recept, mert a bolti van csak formázva, mindez tartósítószermentesen. Szeretjük így, másként, más mártással is, de most ez készült.

Gnocchi (ejtsd: nyokki): 75 fkg burgányt sós vízben megfőzünk, majd amikor megpuhult, levét leöntjük és összetörjük krumplinyomóval. Hagyjuk kihűlni. Ezt követően 1 tojást és 15-20 dkg közöttilisztet adunk hozzá, hogy lágy, de jól formázható legyen a tészta. A gyúrást megelőzően kevés sóval, frissen reszelt szerecsendióval ízestjük és összegyúrjuk, majd újjnyi vastag rudakat formázun, amelyet feldarabolunk. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk a darabokat, amikor feljön a tetejére már jó is, mert ekkor a forró mártásba kerül és még ott is fő egy picit. Puha finom gnocchit kapunk. Akinek van kedve formázhatja, de jöjjön a mártás.

A spenótos mártás: 25 dkg friss spenótot forrásban lévő vízbe rakunk, megfőzünk, majd leszűrjük. Amikor jól kicsepegett késsel paróra vágjuk. Egy wok jellegű edényben kevés olívaolajon egy fej aprított vöröshagymát 3 gerezd reszelt fokhagymával megpárolunk, erre kerül a spenót, frissen őrölt bors, kevés víz, majd 3 dl keményítővel elkevert tejszínt. Egyszer összeforraljuk és mehet bele a frissen kifőtt gnocchi. 

dsc02059.JPG

Tálaláskor frissen reszelt sajttal szórom. Mi még mindig a legfinomabb házi sajtot használjuk a dunaújvárosi piacon a Puha féle öreg házi sajtot mert jobb, mint bármely bolti parmezán. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta