Nutellás bejgli
A bejgli nemzetünkben hagyományosan karácsonyra készül. Többnyire diós, mákos esetleg gesztenyés töltelékkel. Néha nemzeti módra zsíros-paprikás változat is létezik. Mi Széesfehérváron a karácsonyi vásárban találkoztunk a nutellás verzióval. Mi még sosem készítettünk bejglit, így úgy döntöttünk, ez kerül a karácsonyi, szilveszteri asztalra. Ezrt nem lett túl szép, de büszkén mondhatom ilyen jól sikerült bejgli tésztát még nem ettem, tehát kis átalakítással máskor is készül fog.
75 dkg lisztet 37,5 dkg vajjal, 3 toással, 7,5 dkgcukorral, 3 dkg friss élesztővel, 2 dl tejjel egy csipet sóval összegyúrunk. Majd letakarva 2 órán át kelesztjük. Ezt követően én 3 cipót csináltam, de egy normál bejglihez 6 részre érdemes széálasztani a tésztát. Az egyes adagokat téglalap alakúra nyújtjuk.
Megkendjük a nutellás töltelékkel, majd feltekerjük. A sütéshez használt tepsire rakjuk a bejgliket, tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével.
1 órát langyos helyen kelesztjük, majd újból lekenjük és fél órát még hagyjuk pihenni, de már hideg helyen. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb 25-30 percet sütjük.A sütőt kinyítni nem szabad sütés közben, mert a tészta összeesik. A sütést megelőzően a tésztát hurkapályával vagy villával szurkáljuk meg, hogy a benne lévő gőzők távozni tudjanak.
Jó étvágyat!