2019. ápr 19.

Böjti káposzta

írta: Petőcz Ferenc
Böjti káposzta

432540341_10220149508166878_1485337534477576453_n.jpg

dsc02740.JPG

Bár elkésett, de a képen látható cseréptálhoz kapott erdélyi recept a húsvétot megelőzendően és bármikor fogyasztható. 

50 dkg savanyú káposztát (nekünk még volt saját késítésű) behelyezünk egy cseréptálba.

dsc02738.JPG

1 nagy fej kockázott vöröshagymát kevés zsíron lepirítunk, hozzá adunk 3-4 gerezd reszet fokhagymát. Ehhez kerül 25 dkg rizs és utána 1 ek pirospaprika, majd felöntjük fél liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, félkeményre pároluk. Közben pedig felteszünk főni 4 db tojást. Amikor a tojás megfőtt megpucoljuk, apróra vágjuk. A kihűlt rizshez adjuk.

dsc02739.JPG

A savanyú káposztához adunk még kockázva 2 almát, ízlés szerint csombort (borsikafű). A tölteléket káposztalevélbe töltjük én erre kelkposzta leveleit hasznltam, mert nem kell sokáig főzni az ételt és egyszerű vele dolgozni. A töltelékek rákerülnek a savanyú káposztára, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sütőben készre pároljuk az ételt, majd a végén tejföllel és liszttel (keményítővel habarjuk). Finom fogás. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta Román/erdélyi