2019. aug 02.

Kapros töltött paprika

írta: Petőcz Szabó András
Kapros töltött paprika

dsc02989.JPG

Végre itt a nyár és vele együtt a kánikula... Ilyenkor nem szeretünk sok időt tölteni a konyhában sem. Erre adok egy remek ötletet, ami amellett hogy hamar elkészül még frissítőleg is hat ránk a citrom savanyúsága  miatt. Rizs helyett bulgurt használtam, de mással is el lehet készíteni. Sokan a paprika száras végét levágják, amiből így kifolyhat  töltelék, elég csak a csumáját ujjunkkal benyomni és kitörni!

dsc02984.JPG

Hozzávalók: 45 dkg darált hús, 8 dkg bulgur, 1 vöröshagyma, 1 nagy csokor kapor, 8 tv paprika, 1 tojás, 3 ek liszt, 1 kis pohár tejföl, 1 citrom, olaj, só, bors.

dsc02983.JPG

Elkészítés: Zsiradékon a bulgurt kissé lepirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vizet öntünk rá, fűszerezzük, és fedő alatt (kb.15 perc) pároljuk puhára. A finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. A darált húst összekeverjük az összevágott kapor felével, a a megdinsztelt hagymával, bulgurral és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A paprikák csumáját kitörjük, majd a töltelékkel megtöltjük. Ha marad a töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. Egy lábasban zsiradékból és a liszttel világos zsemleszínű rántást készítünk, fél liter vizzel felengedjük, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Beletesszük a töltött paprikákat és a gombócokat, hozzáadjuk a maradék kaprot, és fedő alatt főzzük. Ha kell, kis vízzel hígithatjuk a mártást. Végül a tejfölt kevés mártással kikeverjük, majd a paprikákra öntjük, pár percig így főzzük. A citrom héját lereszeljük, és fél citrom levével együtt savanyítjuk a mártást.

dsc02985.JPG

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta