Szilvás gombóc 24 db
Szezonja van a szilvának, így készíteni kellett. Jobb, mint a bolti. Nekem 24 db nagy gombóc lett.
Pucolás után 1 kg krumplit megfőzünk a főző vízbe tegyünk sót is, hiába lesz édes étel. Amikor a krumplit megfőtt, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Krumplinyomóval összetörjük, adunk hozzá 30 dkg lisztet, 1 tojást, 1 csipet sót, összegyúrjuk.
Ameddig a krumpli fő és hűl 24 db szilvát kimagozunk. Cukrot őrölt fahéjjal elkeverünk és 1 tk fahéjas cukrot teszünk a szilvák közepébe.
A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagra, négyzetekre vágjuk és ráhelyezzük a szilvát. Én egészben tettem, van aki csak fél szilvát tesz tölteléknek és egész szilvát használtam egy-egy gombóchoz.
Vizet forralunk, ezzel egy időben zsírt vagy olajat hevítünk és a zsíradékba zsemlemorzsát öntünk, megpirítjuk. A gombócokat a forrásba lévő vízbe tesszük és kifőzzük, ha feljött a víz tetejére még 4-5 percig főzzük, lecsepegtetjük és pirított zsemlemorzsába forgatjuk, tetejét fahéjas porcukorral hintjük. Jó étvágyat!