Zöld paszulyos birka leves citromos-tojásos szósszal
Ezt a levest többször is ettem, igaz Görögország más tájain. Most itt járva az ízekre emlékezve jutott eszembe, hogy a helyi alapanyagokból méltán autentikus módon el tudnám készíteni ezt a levest. Jól is sikerült, ajánlom nektek otthonra is.
2 nagy fej vöröshagymát felkockázunk apróra és kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzá adjuk a 60 dkg kockázott báránylapockát. Fehéredésig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, 3-4 gerezd reszelt fokhagymával gazdagítjuk Ezt követően hozzáadunk 2 sárgarépát karikázva és a darabolt óriás zöldbabot. Lefedve picit pároljuk a saját levében, ekkor 2-3 babérlevelet teszünk hozzá és felöntjük 1,5 liter vízzel, forrás után szükség szerint utána ízesítünk.
Amikor a hús majdnem kész van, 5 dkg rizs kerül bele és kevés aprított zeller és petrezselyem, opcionálisan lestyán is. Amikor kész, hagyjuk hűlni kb. 70 fokra. 4 tojást felverünk, elkeverjük 2 frissen csavart citrom levével és hőkiegyenlítés módszerével a szószt a leveshez adjuk, figyelve a kevergetésre, hogy a tojás ne csapódjon ki. Tálaljuk. Nagyszerű fogás.
Jó étvágyat.