2019. okt 24.

Fehérboros-szőlős máj céklapürével

írta: Petőcz Ferenc
Fehérboros-szőlős máj céklapürével

dsc03091.JPG

Idei szüreti receptjeink között ez az utolsó és mégis fenséges étel, tehát nem az utolsó az ételek sorában. 

60 dkg sertésmájat felcsíkozunk, szárazra törlünk, majd a májdarabokat lisztbe forgatjuk. Ezt követően 2 fej. vöröshagymát felkarikázunk. Előkészítünk 20 dkg szőlőt félbe vágva vegyesen pirosat és fehéret egyaránt.

Közben a püréhez felteszünk főni 4 közepes céklát felpucolva, darabolva sós vízben. Amikor a cékla félpuha lesz, jön hozzá 8 szem krumpli darabolva, felpucolva.

Zsiradékot hevítünk, majd a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Ekkor kerül bele a máj, amelynek mindkét oldalát hirtelen megkapatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 dl száraz fehér borral. Az egészet összepároljuk a végén kerül bele a szőlő.

A cékla, krumpli főzőlevét leöntjük. A zöldségeket vajjal, szerecsendióval, tejjel összetörjük, mint a krumplipürét. Az így kapott cékla pürével tálaljuk a májat.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Húsok és halak