Karfiolkrémleves
Novemberen egy hétig Magyarhertelenden pihentünk. Mikor máskor ha nem télen mennénk termálfürdőbe? A fürdőben ebédeltünk, akkor kóstoltam meg ezt a levest, ami nagyon ízlett. Mellesleg mi rajongunk a krémlevesekért. Most hogy ilyen borongós, ködös, esős az időjárás igazán jól esik egy kis forró kanalazni való. Liszt és tejföl nélkül készítettem, így azoknak is ajánlott a recept aki valamiféle étel intoleranciában szenvednek. A bele főtt burgonya fogja turmixolásnál a levest besűríteni. Mi a torzsás növények torzsáját nem dobjuk ki, hanem meghámozzuk és hozzátesszük az ételhez ezzel is gazdagítjuk azt.
Hozzávaló: 1 nagyobb fej karfiol, 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 közepes méretű burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ág zárzeller, 2 l víz, 4 zöldségleves kocka
Elkészítés: A vöröshagymát apróra daraboljuk, a fokhagymát csak megpucoljuk, a karfiolt rózsáira szedjük és kisebb daradokra mint ahogy a burgonyát is. A zárzeller szárát felkarikázzuk, a levelét felaprítjuk. Az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, felengedjük a vízzel, hozzáadjuk a leveskockát is. Az egészet felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, míg az összes alapanyag megpuhul. Ekkor a karfiolból kiszedünk egy kisebb tálkába, a többit összeturmixoljuk. Tálalásnál a krémlevest a félretett karfiollal, levesgyönggyel, és a zárzeller levelével díszitve tálaljuk.