2020. jan 12.

Görög túrókrém

írta: Petőcz Ferenc
Görög túrókrém

 

turo2.jpg

A hideg napokban ismét vissza idézzük a nyarat az ízekkel. Amikor kint vagyunk Görögországban az összes kencét kipróbálom. Reggelente egy finom kenyér egy olívás margarin, néhány szem olívabogyó vagy paprikakrém vagy valamelyik padlizsán krém vagy éppen ez a túrókrém egy kávéval egy pohár kecske tejjel ideális napindító, különösen ezt kényelmes a napfénye teraszon eltöltve és a kéklő Égei-tenger látványát figyelve nagyszerű családi élmény. Mivel sok mindent hoztam haza és van még belőle, így autentikusan eredeti alapanyagokból készült minden, kivéve a joghurtot.

turo3.jpg

15 dkg feta sajtot beleteszünk egy késes aprítógépbe, adunk hozzá friss mentát vagy szárított mentát ízlés szerint, kerül bele 1,5 dl natúr joghurt, ha van görög, az még jobb. Sózzuk, borsozzuk és 2 ek olívaolajat is rakunk bele. A sóval vigyázzunk a feta miatt. Kerülhet bele chili pehely is, többnyire az enyhén csípős változatot árulják odakint, most nem raktam bele. Az egészet összepürésítjük. Tálkába tesszük és hűtőbe. Nem kell megijedni, ez is picit folyik ilyenkor, mint a múltkor felrakott görög paprikakrém, viszont másnapra kidermed és ideális kence lesz finom teljes kiőrlésű kenyérhez pár szelet uborkával vagy más zöldséggel. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta