2020. júl 22.

Mentás-mézes-rumos hideg görögdinnye leves 4 adag

írta: Petőcz Ferenc
Mentás-mézes-rumos hideg görögdinnye leves 4 adag

img_0534.JPG

2020. furcsa év a Covid-19 jegyében és mellett az időjárás is furcsa, a nyári szép napok a karantén idejére estek és amióta csillagászati nyár van és mindannyian várjuk az igazi fülledt strandidőt, azóta inkább csak eső változékony kaotikus időjárás akad csak. Azt nem tudom, hogy at augusztus és a szeptember kárpotol-e minket városlakókat is és kiszakadhatunk a szabadba vagy erre ebben az évben nem nagyon kerül sor, de a nyár ízei valamilyen formában becsempeszhetőek a konyhába. Ha nincs is klasszikus nyár, de a klasszikus nyári gyümölcsnek a görög dinnyének ideje van és termése bő a sok csapadék miatt. Ez a recept így éppen aktuális, ezért is ajánlom mindenkinek szeretettel.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg görögdinnye kockázva kimagvalva
  • 2 ek vaníliás cukor vagy vagy 1 db vaníilarúd magvai
  • 7-8 levél aprított friss mentalevél
  • 1 dl rum /alkoholmentes változatnál 1 ek aroma
  • 5-6 ek méz
  • 5 dl hideg víz
  • 1 db citrom frissen facsart leve

img_0469.JPG

A kockázott dinnyét a rummal, vaníiliás cukorral /rúd magjaival az aprított mentával, mézzel egy napra lefedett dobozba hűtőbe helyezzük pihenni. Másnap hozzáadjuk a vizet, citrom levét és összeturmixoljuk, hidegen tálaljuk, tálaláskor még néhány levél menta mehet rá. Igazi frissítő nyári gyümölcs leves.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta