Kapros húsgombóc leves
Megint úgy néz ki eltelt egy nyár. Ma hajnalban munkába jövet azon gondolkodtam, hogy igazán friss a reggel, bár nem hideg és nehéz eldönteni, hogy tavaszi első napfényes vagy már az őszi még napfényes reggelre ébredtünk. De ettől független elrepült egy furcsa nyár, ahol talán a végén volt most egy kis igazi nyári idő, mert idén valahogy eső volt több. A nyári melegek meg is maradnak még egy ideig és jól esik benne egy könnyű leves. Ez készült most a konyhánkban.
Hozzávalók:
- 0,5 dkg darálthús
- 1 tojás
- 6-7 dkg rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors,őrölt kömény, borsikafű
- 10 dkg házi kovászolt káposzta.
- 2 ek zsír
- 2 sárgarépa
- 2 db burgonya
- 2 ek keményítő
- 2 dl tejföl vagy tejszín
- 2 csokor zsenge kapor
Most biztos vita indító leszek olaj vagy zsír? Én a zsírt pártolom, könnyebb a gyomornak, mellesleg az olívaolajat is szeretem, ami szintén zsír. Tehát 2 ek zsíron megfuttatunk 1 db kockázott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a a kockázott krumplit, karikázott répát és az egyik csokor aprított kaprot. Picit pároljuk, sózzuk, borsozzuk, bele kerül a káposzta. Felöntjük vízzel, hagyjuk felforrni.
Közben a másik csokor aprított kaprot hozzáadjuk a húshoz sózzuk, borsozzuk, bele kerül 2 gerezd reszelt fokhagyma, 1 db vöröshagyma apróra kockázva vagy darálva, 1 tojás és a rizs még nyersen és az őrölt köménymag. Összegyúrjuk.
Amikor a levesben a zöldségek már félpuhák, nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából és és a levesbe tesszük főni. Amikor a gombócok is kész vannak a tejfölt vagy tejszínt a keményítővel elkeverjük, besűrítjük a levest, puffadást megelőzően kevés borsikafű is kerül bele. Készre főzzük, tálaljuk.
Jó étvágyat!