2020. sze 20.

Kapros-csülkös korhelyleves

írta: Petőcz Ferenc
Kapros-csülkös korhelyleves

img_0757.JPG

Egy egyszerű fogás, igen elsőre hasonlít a székelykáposztára, de mégis más

Hozzávalók:

  • 80 dkg kockázott csülök
  • 1 kg savanyú káposzta (itt házilag készített került bele)
  • 1 nagy fej kockázott vöröshagyma
  • 5 dkg házi füstölt szalonna kockázva
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • babérlevél
  • só, bors, őrölt pirospaprika
  • 1 csokor zsenge kapor
  • 3 ek liszt
  • 2 ek zsír
  • 3 dl tejföl

A szalonnát pirítsuk le zsírjára, majd adjuk hozzá a vöröshagymát azt is pároljuk meg. Ezt követően belerakjuk a csülköt, hozzáadunk 3 gerezd reszelt fokhagymát, fehéredésig pároljuk, majd beletesszük a fűszereket(babér,bors,pirospaprika). Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi hagyjuk főni kb 1,5 órát a vizet időnként pótoljuk. Amikor a hús már félpuha belerakjuk a káposztát és felöntjük annyi vízzel, hogy még a káposzta réteg felett is maradjon 2 ujjnyi. Ezt a szintet meg is kell tartani, szükség esetén forrás után még utána ízesítünk. 

Amikor minden puha a zsírból és lisztből, 1 gerezd fokhagymából szemleszínű mártást készítünk. Amikor ez meg van levesszük a rántást, picit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a tejfölt, hőkiegyelnítünk, beletesszük az aprított kaprot és hozzáadjuk a leveshez. Összegorraljuk, tálaljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá jófajta kovászos kenyeret. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta