Pikáns szilvás mártogató grillezett húsokhoz, sajtokhoz
Tart az ősz és még nem ért véget a füstös konyha időszaka (nekem sosem ér véget), tehát a most következő recept a grillezett húsok, sajtok tökéletes kísérője, könnyen elkészíthető, kiadós és tartósítószer nélkül hűtőben 4 hetet eláll.
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 4 gerezd reszelt fokhagyma
- 20 dkg barnacukor
- 1,2 dl almaecet
- 2 centi reszelt friss gyömbér
- 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
- 1 ek csípős chili ( de valójában ízlés szerint)
Az alapanyagokat egyszerre összerakjuk a vöröshagyma kivételével persze a szilvát kimagvaljuk és daraboljuk előtte. Forrás után 20 percig főzzük közepes hőfokon, időnként kevergetjük. Ezt követően rúdmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát. Újra forraljuk, majd közepes lángon újabb 20 percet főzzük, folyamatosan kavarjuk vigyázunk magunkra, hogy ne fröccsenjen ki a masszából. Amikor megfőtt áttesszük egy hőálló tálba, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük a fent sorolt ételekhez tálaljuk. HA télire is szeretnénk belőle, akkor dzsemfixet használunk a barnacukor mellé és még forrón üvegbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk 5 percre, majd mehet a kamrába.
Jó étvágyat!