Rákóczi túrós
Már nagyon régóta terveztem, hogy elkészítem, mert eddig nem tettem, de nagyon ízlik, nehéznek gondoltam, tévedtem, kezdő cukrászok is könnyen elkészítik. Az enyém ilyen lett.
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája
- 1 ek tejföl
A tésztát gyúrjuk össze addig a felsorolt alapanyagokból, ameddig fényes szép homogén tésztát kapunk. Ekkor rakjuk frissentartó fóliába és 30 percre így pihentetni a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Amikor a tésztát kivettük a hűtőből készítsünk elő egy 20X30 cm-es tepsit. Kenjük ki vajjal, enyhén lisztezzük be, majd nyújtsuk ki a tepsi méretére a tésztát és helyezzük a tepsibe. A széleit nyomkodjuk le, villával szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon, majd alsó-felső sütésen 15 percet sütjük.
Ekkor kivesszük és még melegen jól megkenjük házi barack lekvárral, majd kicsit hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a túró tölteléket.
Túrókrém:
- 1 kg rögös túró
- 10 dkg búzadara
- 4 ek tejföl
- 3 tojás sárgája
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg rumba áztatott mazsola
- 1 ek sütőrum
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
A túrót szitán törjük át, majd a felsorolt alapanyagokat keverjük össze.
Az összedolgozott krémmel kenjük meg egyenletesen a barack lekvárral előkészített tésztát. Ameddig a túróval dolgozunk a sütőt vegyük vissza 160 fokra. A túrókrémmel megkent tésztát tegyük a sütőbe és 30 percet süssük így. Ezalatt az idő alatt készítsük el a tojáshabot.
Tojáshab:
- 4 tojás fehérje
- 20 dk kristálycukor
A tojásfehérjét kezdjük el felverni, amikor már kezd össze állni a hab, akkor fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, ha egyben tennénk, akkor összeesne a hab, így érdemes kanállal hozzá adagolni a cukrot. Amikor már egyben marad a habverőn (robotgéppel csináltam) a hab, akkor jó, habzsákba töltjük.
A megsült túróst picit hagyjuk hűlni, majd a habzsákkal rácsosra formázzuk. Egy másik habzsákból a rácsok közti részt barack lekvárral(amennyit felvesz a süti, annyi kell, súlyra nem mértem) töltjük ki. 150 fokos sütőben szikkasztjuk 20 percet a habréteget, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. Ezt követően szeletekre vágva tálaljuk. Isteni fogás, jó étvágyat!