Nyúl bakonyi módra
Mi nagyon kedveljük e nagyon finom tapsifülest, több receptet is találtok blogunkban. Most egy tipikus magyar receptet osztok meg veletek, amit a bakonyi sertésborda inspirált. A recept elkészítésénél erdei gombát használtunk, de aki fél tőlük az csiperke és laska keverékével készítse el.
Hozzávalók: 1 kilónyi nyúl (lehetőleg nyúl lapocka és comb), 5 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 ek fűszerpaprika, 3 paradicsom, só és bors ízlés szerint, 50 dkg erdei gomba, 1 nagy pohár tejföl, 2 ek. étkezési keményítő.
Elkészítés: A nyulat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, minden oldalát lisztbe forgatjuk. A füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, kiszedjük egy tányérba. A nyúlat mindkét oldalán kissé lepirítjuk. kiszedjük egy tálba. A vöröshagymát a visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk, hozzá adjuk a reszelt fokhagymát, kissé illatozni hagyjuk. Hozzá adjuk a gombát, kicsit lepirítjuk. A fűszerpaprikával színesítjük, hozzá adjuk a paradicsomot és a lepirított nyulat is és a füstölt szalonna kockákat is, kevés vizet adunk hozzá. Kis lángon főzzük, időnként rázogatjuk hogy a nyulat ne tőrjük össze. Ha a nyúl is megpuhult akkor habarással (tejföl és a keményítő csomómentesre kikavarva kevés szafttal kiegészítve) sűrítjük. Körete ehhez tradicionálisan csakis nokedli lehet, de nyugodtan főzhetünk hozzá rizst, kölest, hajdinát esetleg bulgurt is. Savanyúságot semmiképpen ne felejtsünk el mellé tálalni!