2020. dec 04.

Nyúl bakonyi módra

írta: Petőcz Szabó András
Nyúl bakonyi módra

Mi nagyon kedveljük e nagyon finom tapsifülest, több receptet is találtok blogunkban. Most egy tipikus magyar receptet osztok meg veletek, amit a bakonyi sertésborda inspirált. A recept elkészítésénél erdei gombát használtunk, de aki fél tőlük az csiperke és laska keverékével készítse el.

nyuszi.jpg

Hozzávalók: 1 kilónyi nyúl (lehetőleg nyúl lapocka és comb), 5 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 ek fűszerpaprika, 3 paradicsom, só és bors ízlés szerint, 50 dkg erdei gomba, 1 nagy pohár tejföl, 2 ek. étkezési keményítő.

Elkészítés: A nyulat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, minden oldalát lisztbe forgatjuk. A füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, kiszedjük egy tányérba. A nyúlat mindkét oldalán kissé lepirítjuk. kiszedjük egy tálba. A vöröshagymát a visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk, hozzá adjuk a reszelt fokhagymát, kissé illatozni hagyjuk. Hozzá adjuk a gombát, kicsit lepirítjuk. A fűszerpaprikával színesítjük, hozzá adjuk a paradicsomot és a lepirított nyulat is és a füstölt szalonna kockákat is, kevés vizet adunk hozzá. Kis lángon főzzük, időnként rázogatjuk hogy a nyulat ne tőrjük össze. Ha a nyúl is megpuhult akkor habarással (tejföl és a keményítő csomómentesre kikavarva kevés szafttal kiegészítve) sűrítjük. Körete ehhez tradicionálisan csakis nokedli lehet, de nyugodtan főzhetünk hozzá rizst, kölest, hajdinát esetleg bulgurt is. Savanyúságot semmiképpen ne felejtsünk el mellé tálalni!

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak Egészség vega és tészta