Levendula likőr
könnyű
A nyáron kaptam a nővéremtől levendula virágot, szerencsére rengeteg volt, van. Eredetileg szörpöt terceztem és szerintem lesz is, de likőr készült belőle karácsonyra. Egyszerű finomság a jó alvás elősegítője. A receptből 1 éiter tiszta likőr lesz.
Hozzávalók:
- 5 dkg levendula virág
- 4 dl törkölypálinka
- 3 dl száraz vörösbor
- 3 dl invertcukor (lásd a recept végén)
A vörösbor felhevítjük 40 fokra, majd ráöntjük egy jól záródó befőttes üvegbe és lezárjuk 1 napot pihentetjük. Másnap a többi hozzávalót is beleöntjük, összerázzuk és 1 -2 hét érleljük.
Leszűrjük és behűtve fogyasztható. Elején élénk kékes a színe, később fakul, de az íze érik és finomabb, így érdemes többet készíteni és elrakni belőle. Egészségünkre!
Invert cukor: 1 kg cukrot felforralunk 4,2 liter vízzel, majd közepes lángon kevergetjük ameddig fel nem olvad, ekkor beleteszünk 1 egész citromnak a levét és még 10 percig főzzük. A citromtól megváltozik az állag, egy áttetsző folyékony cukrunk lesz, amely már nem szilárdul vissza, így több likőrhöz is felhasználható