2020. dec 20.

Levendula likőr

írta: Petőcz Ferenc
Levendula likőr

könnyű

img_0830.JPG

A nyáron kaptam a nővéremtől levendula virágot, szerencsére rengeteg volt, van. Eredetileg szörpöt terceztem és szerintem lesz is, de likőr készült belőle karácsonyra. Egyszerű finomság a jó alvás elősegítője. A receptből 1 éiter tiszta likőr lesz.

Hozzávalók: 

  • 5 dkg levendula virág
  • 4 dl törkölypálinka
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 3 dl invertcukor (lásd a recept végén)

A vörösbor felhevítjük 40 fokra, majd ráöntjük egy jól záródó befőttes üvegbe és lezárjuk 1 napot pihentetjük. Másnap a többi hozzávalót is beleöntjük, összerázzuk és 1 -2 hét érleljük.

img_0829.JPG

Leszűrjük és behűtve fogyasztható. Elején élénk kékes a színe, később fakul, de az íze érik és finomabb, így érdemes többet készíteni és elrakni belőle. Egészségünkre!

Invert cukor: 1 kg cukrot felforralunk 4,2 liter vízzel, majd közepes lángon kevergetjük ameddig fel nem olvad, ekkor beleteszünk 1 egész citromnak a levét és még 10 percig főzzük. A citromtól megváltozik az állag, egy áttetsző folyékony cukrunk lesz, amely már nem szilárdul vissza, így több likőrhöz is felhasználható

Szólj hozzá

Tartósítunk Szabadban láttuk főztük