Káposztagulyás kapros húgombóccal
Egy remek bográcsos parti ételt készítettünk. Ez a leves segít elvenni vagy megelőzni a másnaposság tüneteit, mellesleg a bográcsozás pedig remek közösségi művelet.
- 60 dkg darált sertéshús (lapocka)
- 20 dkg rizs vagy bulgur
- 3 tojás
- 60 dkg savanyú káposzta
- 5 dkg szalonna
- 2 fej vöröshagyma kockázva
- 2 csokor kapor
- 2 paradicsom
- 2 dl tejföl
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- őrölt kömény
- frissen őrölt bors
- só
- 2 ek paprikakrém
- 1 kis tubus gulyáskrém
- őrölt fűszerpaprika 1 ek
A rizst vagy bulgurt félig főzzük elő. Közben a szalonnát kockázzuk fel készítsük elő. A szalonnát pirítsuk le, majd a zsírján pároljuk meg a másfél fej vöröshagymát és az egy gerezd reszelt fokhagymát, ehhez adjuk a kockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és bele kerül a köménymag is. Amikor megpuhult minden, hozzá adjuk a gulyáskrémet, paprikakrémet fűszerpaprikát és felöntjük vízzel. Készítünk egy pörkölt alapot, hozzáadjuk a savanyú káposztát és még további víz hozzáadásával kb összesen 2 liter felöntjük.
A gombóchoz az egyik csokor kaprot hozzákeverjük a húshoz bele rakjuk a rizst, a fél fej vöröshagymát, másik gerezd fokhagymát, a tojásokat és sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk.
Amikor a káposzta megfőtt a levesben ez kb 20 perc, nagyobb gombócokat formázunk vizes kézzel és óvatosan a levesbe helyezve megfőzzük a gombócokat. Ha a gombócok is megfőttek a másik csokor aprított kaprot a levesbe tesszük, a tejfölt jól elkeverjük és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk. Hagyjuk egyet forrni és tálaljuk, friss kenyérrel, pogácásval.
Jó étvágyat!