2023. máj 01.

Káposztagulyás kapros húgombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Káposztagulyás kapros húgombóccal

kaposztagulyas.jpg

Egy remek bográcsos parti ételt készítettünk. Ez a leves segít elvenni vagy megelőzni a másnaposság tüneteit, mellesleg a bográcsozás pedig remek közösségi művelet.

  • 60 dkg darált sertéshús (lapocka)
  • 20 dkg rizs vagy bulgur
  • 3 tojás 
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 5 dkg szalonna
  • 2 fej vöröshagyma kockázva
  • 2 csokor kapor
  • 2 paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • őrölt kömény
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek paprikakrém
  • 1 kis tubus gulyáskrém
  • őrölt fűszerpaprika 1 ek

A rizst vagy bulgurt félig főzzük elő. Közben a szalonnát kockázzuk fel készítsük elő. A szalonnát pirítsuk le, majd a zsírján pároljuk meg a másfél fej vöröshagymát és az egy gerezd reszelt fokhagymát, ehhez adjuk a kockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és bele kerül a köménymag is. Amikor megpuhult minden, hozzá adjuk a gulyáskrémet, paprikakrémet fűszerpaprikát és felöntjük vízzel. Készítünk egy pörkölt alapot, hozzáadjuk a savanyú káposztát és még további víz hozzáadásával kb összesen 2 liter felöntjük. 

A gombóchoz az egyik csokor kaprot hozzákeverjük a húshoz bele rakjuk a rizst, a fél fej vöröshagymát, másik gerezd fokhagymát, a tojásokat és sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk.

Amikor a káposzta megfőtt a levesben ez kb 20 perc, nagyobb gombócokat formázunk vizes kézzel és óvatosan a levesbe helyezve megfőzzük a gombócokat. Ha a gombócok is megfőttek a másik csokor aprított kaprot a levesbe tesszük, a tejfölt jól elkeverjük és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk. Hagyjuk egyet forrni és tálaljuk, friss kenyérrel, pogácásval.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta