Köleskrokett
Az egészség jegyében a magyar konyha elfeledett alapanyagából készült köretünk a karácsonyi vacsorához.
Hozzávalók:
-
szerecsendió
-
őrölt bors
-
só
-
2-3 evőkanál liszt
-
5 dkg krumplipehely
-
2 tojás
-
20 dkg köles
-
5 dl húsleves
-
étolaj
-
1 vöröshagyma
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és egy evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a leöblített kölest. Felforraljuk, és 20-25 perc alatt, többször megkeverve megfőzzük. Ezután levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a burgonyapehellyel, a liszttel, a tojásokkal. Sóval, frissen őrölt borssal és csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kroketteket formázunk belőle -mi most kis golyókat-, forró olajban körös-körül pirosra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.