2021. jan 10.

Lencsepörkölt

írta: Petőcz Ferenc
Lencsepörkölt

img_0849.JPG

Újév és lencse ez régi népszokás, de mi van akkor amikor nem kívánjuk a főzeléket és nem kérünk a lencsesalátából. Akkor készül a pörkölt, mert ugyanúgy készülhet, mint bármely hüvelyes zöldségből. Nálunk ez volt az egyik újévi fogás.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 kis konzerv paradicsom sűrítmény
  • 1 tv paprika aprítva
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 1 szál házi füstölt kolbász karikázva
  • 2 pár virsli karikázva
  • só, bors,pirospaprika
  • babérlevél
  • házi szalonna (5dkg kockázva)
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma

A lencsét válogassuk át, majd előző este áztassuk be. Másnap öntsük le a levét. A szalonnát pirítsuk meg, majd annak zsírjában fonnyasszuk meg a hagymákat, majd később a TV paprikát is. Adjuk hozzá a paradicsom sűrítményt, kicsit karamellizáljuk, majd hozzá kerül a lencse és a fűszerek. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk ízlés szerint. Főzzük lassú tűzön. A levét időnként pótoljuk, amikor már félpuha a lencse mehet bele a kolbász. Amikor a lencse kész, hozzáadjuk a virslit és egyszer átforraljuk, sűrű szaftja legyen. Péksüteménnyel tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta