Lencsepörkölt
Újév és lencse ez régi népszokás, de mi van akkor amikor nem kívánjuk a főzeléket és nem kérünk a lencsesalátából. Akkor készül a pörkölt, mert ugyanúgy készülhet, mint bármely hüvelyes zöldségből. Nálunk ez volt az egyik újévi fogás.
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 1 kis konzerv paradicsom sűrítmény
- 1 tv paprika aprítva
- 1 fej vöröshagyma kockázva
- 1 szál házi füstölt kolbász karikázva
- 2 pár virsli karikázva
- só, bors,pirospaprika
- babérlevél
- házi szalonna (5dkg kockázva)
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
A lencsét válogassuk át, majd előző este áztassuk be. Másnap öntsük le a levét. A szalonnát pirítsuk meg, majd annak zsírjában fonnyasszuk meg a hagymákat, majd később a TV paprikát is. Adjuk hozzá a paradicsom sűrítményt, kicsit karamellizáljuk, majd hozzá kerül a lencse és a fűszerek. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk ízlés szerint. Főzzük lassú tűzön. A levét időnként pótoljuk, amikor már félpuha a lencse mehet bele a kolbász. Amikor a lencse kész, hozzáadjuk a virslit és egyszer átforraljuk, sűrű szaftja legyen. Péksüteménnyel tálaljuk. Jó étvágyat!