Ír szódás, magvas kenyér
Hozzávalók:
- 45 dkg BL55 liszt
- 4 dl író
- 1 ek só
- 1 ek szódabikarbóna
- 2 ek kenyér magkeverék (itt most csak lenmag volt)
Az alapanyagokat dolgozzuk össze kézzel, ne dagasszuk, csak keverjük, ha dagasztjuk, akkor kemény tésztát kapunk, így viszont lágyat. Amikor kész, lisztezett felületen kis cipót formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Középen bevágjuk, majd fél órát hagyjuk, közben a tészta elkezd felkelni az író és a szódabikarbóna reakciója miatt. Ez az idő elég arra, hogy a sütőt is felfűtsük 200 fokra. Ezt követően 30-35 percet sütjük hőlégkeverésen. Akkor van kész, ha az alját megkopogtatva kopogó hangot hallunk. Hagyjuk kihűlni frissen fogyasztva vagy másnap még nagyon finom. Jó étvágyat!