2021. már 09.

Teljeskiőrlésű szódás kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Teljeskiőrlésű szódás kenyér

img_0930.JPG

Az elmúlt napokban úgy alakult, hogy a boltzár miatt boltba nem jutottunk el, de a friss kenyérről sem akartunk lemondani, így teszteltük ezt a receptet, gyors, könnyű, elronthatatlan.

Hozzávalók:

  • 25 dkg BL55 liszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
  • 4,2 dl író vagy natúr joghurt
  • 1 ek só
  • 1 ek szódabikarbóna

Az alapanyagokat dolgozzuk össze kézzel, ne dagasszuk, csak keverjük, ha dagasztjuk, akkor kemény tésztát kapunk, így viszont lágyat. Amikor kész, lisztezett felületen kis cipót formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Középen bevágjuk, majd fél órát hagyjuk, közben a tészta elkezd felkelni az író és a szódabikarbóna reakciója miatt. Ez az idő elég arra, hogy a sütőt is felfűtsük 200 fokra. Ezt követően 30-35 percet sütjük hőlégkeverésen. Akkor van kész, ha az alját megkopogtatva kopogó hangot hallunk. Hagyjuk kihűlni frissen fogyasztva vagy másnap még nagyon finom. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Házi pékség