Epres morzsasüti
Végre itt a jó idő és megjött az eperszezon is. ki-ki választhat, hogy 750 Ft-ért zamatos érett görög vagy török epret vesz vagy üvegházi íztelen magyart 2600 Ft-ért. Én maradtam a görögnél.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg finomliszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg tejföl vagy joghurt
- 4 tojás
- 40 dkg eper
A liszteket átszitáljuk, félre tesszük. A puha vajat habosra keverjük a tojások sárgájával a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a liszteket és a tejfölt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, hogy ne törjön össze a hab beleforgatjuk a masszába.
Egy tepsit kikenünk vajjal és lisztezzük. Ebbe kerül a massza, a massza tetejére rakjuk a darabolt epret.
Az egész tetejére jön a morzsa:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 3 dkg rétesliszt
- 3 dkg finomliszt
Ehhez a részhez hideg vaj kell, az egészet morzsásra összedolgozzuk és rászórjuk a sütire. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük, majd 180 fokra emeljük a hőt és újabb 20 perc sütés jön.
Tűpróbával ellenőrzünk, de a közepe mindig lágyabb melegen, mert az eper létartalma ezt okozza. Ha kész, akkor hagyjuk kihűlni és kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!