Lebbencses fordított köleskása
6 adag, könnyű
Az Alföld a miénk. A Hortobágy a miénk és a régi pusztai ételek egy része a nosztalgikus bográcsozás ellenére feledésbe merült. Mi ezt találtuk most, elkészítettük és az ősi, régi magyar konyha alapanyagát is belecsempésztük azaz a kölest. Szerintem tetszeni fog.
Hozzávalók:
- 30 dkg köles
- 20 dkg házi füstölt szalonna
- 25 dkg lebbencs tészta
- 2 db vöröshagyma kockázva
- 1 szál házi füstölt kolbász
- 1 paprika
- só, bors, pirospaprika
- víz
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, a pörcöket kivesszük, félre rakjuk. A zsírba tesszük a tésztát, barnára pirítjuk, vigyázzunk, ne égjen meg. A tésztát is kivesszük, félre rakjuk.
A zsiradékba kerül hagyma, üvegesre pároljuk, hozzá adjuk a karikázott kolbászt és a kockára darabolt paprikát.Sózzuk, óvatosan a szalonna miatt, borsozzuk. Amikor picit pirult, beletesszük az átmosott kölest. Pár percig így kevergetjük, majd 1-2 tk pirospaprikával hintjük, visszatesszük a tésztát és a szalonna pörcöket, majd felöntjük 1 liter vízzel. Közepes tűzön főzzük időnként átkeverve, az elpárolgó vizet pótoljuk, puhára pároljuk a kölest ez kb. 20-25 perc, arra figyeljünk, hogy a végeredmény szaftos legyen, ne száradjon ki az étel. Házi savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!