2021. sze 10.

Szüreti bográcsos csirke

írta: Petőcz Ferenc
Szüreti bográcsos csirke

bogracs.jpg

Itt az ősz a szüret, a betakarítás ideje. Ilyenkor jó magyar módra előkerül a bogrács. A kérdés az, hogy maradunk a régi sablon ételeknél vagy csinálunk valami újat. Mi ez utóbbinál maradtunk és találtunk is egy remek ízletes bográcsost, persze kis bográcsban is tálaltuk. Érdemes elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkehús darabolva
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 2 TV paprika kockázva
  • bors
  • 20 dkg gomba darabolva
  • 2 ek tárkony
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 0,5 liter száraz vörös bor
  • 1 fél csokor kapor
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt

A zsíron a vöröshagymát megpároljuk, erre tesszük a csirkét és sózzuk, borsozzuk. Fehéredésig pirítjuk, hagyjuk elfőni a levét. Ekkor hozzáadjuk a gombát a fokhagymát, paprikát tárkonyt, összeforgatjuk, felöntjük a vörösborral, hogy ellepje a húst. Forralás után igazítunk az ízeken, ha szükséges, hagyjuk kb. 40 percet puhára főni az alkatrészeket, ha szükséges a folyadékot pótoljuk. A 2 tojásból, 20 dkg lisztből, kaporból kevés vízzel lágy galuskát keverünk, majd kanállal beleszaggatjuk a raguba. A tejfölt elkeverjük a liszttel és behabarjuk vele az ételt. Egy szaftos egytálételt kapunk, amely önmagában vagy friss kenyérrel tökéletes fogás. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája