Szüreti bográcsos csirke
Itt az ősz a szüret, a betakarítás ideje. Ilyenkor jó magyar módra előkerül a bogrács. A kérdés az, hogy maradunk a régi sablon ételeknél vagy csinálunk valami újat. Mi ez utóbbinál maradtunk és találtunk is egy remek ízletes bográcsost, persze kis bográcsban is tálaltuk. Érdemes elkészíteni.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkehús darabolva
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír
- 2 TV paprika kockázva
- só
- bors
- 20 dkg gomba darabolva
- 2 ek tárkony
- 2 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 0,5 liter száraz vörös bor
- 1 fél csokor kapor
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
A zsíron a vöröshagymát megpároljuk, erre tesszük a csirkét és sózzuk, borsozzuk. Fehéredésig pirítjuk, hagyjuk elfőni a levét. Ekkor hozzáadjuk a gombát a fokhagymát, paprikát tárkonyt, összeforgatjuk, felöntjük a vörösborral, hogy ellepje a húst. Forralás után igazítunk az ízeken, ha szükséges, hagyjuk kb. 40 percet puhára főni az alkatrészeket, ha szükséges a folyadékot pótoljuk. A 2 tojásból, 20 dkg lisztből, kaporból kevés vízzel lágy galuskát keverünk, majd kanállal beleszaggatjuk a raguba. A tejfölt elkeverjük a liszttel és behabarjuk vele az ételt. Egy szaftos egytálételt kapunk, amely önmagában vagy friss kenyérrel tökéletes fogás. Jó étvágyat!