Barna sörös káposztás csülök galuskával
6 adag, könnyű
Eljött ennek az évnek is a vége. Év közben szabad emberek lettünk újból és közben az év végére újra sötét árnyként borult világunkra a koronavírus a maga következményeivel. Mit kívánhatunk? Reményteli, bajoktól mentes új világot a holnaptól. Bízzunk, hogy a malacunk nem csak a makkot, gombákat kaparja ki, hanem a mi szerencsénket is. A most következő recept bármely téli estére remek fogás, de a szilveszteri partik vacsorája is lehet.
Hozzávalók:
- 1 kg bontott csülök kockázva
- 6 erezd fokhagyma
- 0,5 liter barna sör
- só, frissen őrölt bors, babérlevél, őrölt köménymag és kevéske borsikafű
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg sima fehérliszt
- 2 tojás
- zsír
- tejföl
A csülköt sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajon hirtelen megkapatjuk, ezt követően aláöntjük a sör felét és lefedve hagyjuk párolódni. Időnként megkeverjük. Amikor a csülök már puha hozzáadjuk a reszelt vagy apróra vágott fokhagymát és azzal is pároljuk ameddig elfő a sör. Ekkor beletesszük a káposztát, babérlevelet és hozzáadjuk a maradék sört, csombort. Közben a lisztekből a tojásokkal, sóval és vízzel kemény galuska tésztát keverünk. Deszkáról forró vízbe a húskockáknak megfelelő méretű galuskákat szaggatunk. Amikor a káposzta is megfőtt a galuskát hozzáadjuk és tálaljuk az ételt. Tálaláskor tejföllel locsoljuk és friss aprított petrezselyemmel is hinthetjük.
Jó étvágyat!