2021. dec 13.

Tárkonyos csorba erdei gombával, húsgombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos csorba erdei gombával, húsgombóccal

csorba.jpg

A legelején illik tisztázni, mit takar a csorba szó. A csorba magyarul levest jelent, ezért nem írtam ki azt, hogy csorba leves, mert a leves levesnek semmi értelme. A csorbák jellemzően savanykás ízvilágot képviselő levesek, könnyen készülnek. Ebben a receptben az erdélyi ízvilágot ötvöztem a rendelkezésre álló alapanyagokkal.

Hozzávalók:

  • 60 dkg hús
  • 1 marék rizs
  • szárított tárkonylevél
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg erdei gomba (jelen esetben laska, fenyő pereszke, téli fülőke)
  • 2 sárgarépa
  • 1 gyökér
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5  ek tárkonyecet
  • 2 ek keményítő
  • 2 ek zsír

A leveshez az egyik hagymát felkockázzuk, a zsíron lepirítjuk, ehhez kerül 2 gerezd reszelt fokhagyma, majd zöldségek, a gombák és picit lesózzuk, hozzáadjuk a szárított tárkonyból 1 teáskanállal, frissen őrölt borssal ízesítjük. Amikor picit rottyant az egész felöntjük vízzel és hagyjuk felforrni. Ez alatt az idő alatt a gombócokhoz a 60 dkg húst ledaráljuk (sertés lapocka az igazi), hozzá adjuk az átmosott rizst 1tk szárított tárkonylevelet, sót, frissen őrölt borsot a másik 2 reszelt fokhagymát és a másik vöröshagymát szintén lereszelve és a tojást, a kapott masszát eldolgozzuk.

Amikor a zöldségek megpuhultak vizes kézzel gombócokat formálunk a húsos masszából és a levesbe főzzük. Amikor a gombóc is kész a keményítős tejföllel behabarjuk a levest és ízlés szerinti mennyiségű tárkonyecettel ízesítjük, mi házi tárkonyecetet használtunk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Levesek Nemzetek konyhája Román/erdélyi