Tárkonyos csorba erdei gombával, húsgombóccal
A legelején illik tisztázni, mit takar a csorba szó. A csorba magyarul levest jelent, ezért nem írtam ki azt, hogy csorba leves, mert a leves levesnek semmi értelme. A csorbák jellemzően savanykás ízvilágot képviselő levesek, könnyen készülnek. Ebben a receptben az erdélyi ízvilágot ötvöztem a rendelkezésre álló alapanyagokkal.
Hozzávalók:
- 60 dkg hús
- 1 marék rizs
- szárított tárkonylevél
- 1 tojás
- só, frissen őrölt bors
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg erdei gomba (jelen esetben laska, fenyő pereszke, téli fülőke)
- 2 sárgarépa
- 1 gyökér
- 1 kis pohár tejföl
- 5 ek tárkonyecet
- 2 ek keményítő
- 2 ek zsír
A leveshez az egyik hagymát felkockázzuk, a zsíron lepirítjuk, ehhez kerül 2 gerezd reszelt fokhagyma, majd zöldségek, a gombák és picit lesózzuk, hozzáadjuk a szárított tárkonyból 1 teáskanállal, frissen őrölt borssal ízesítjük. Amikor picit rottyant az egész felöntjük vízzel és hagyjuk felforrni. Ez alatt az idő alatt a gombócokhoz a 60 dkg húst ledaráljuk (sertés lapocka az igazi), hozzá adjuk az átmosott rizst 1tk szárított tárkonylevelet, sót, frissen őrölt borsot a másik 2 reszelt fokhagymát és a másik vöröshagymát szintén lereszelve és a tojást, a kapott masszát eldolgozzuk.
Amikor a zöldségek megpuhultak vizes kézzel gombócokat formálunk a húsos masszából és a levesbe főzzük. Amikor a gombóc is kész a keményítős tejföllel behabarjuk a levest és ízlés szerinti mennyiségű tárkonyecettel ízesítjük, mi házi tárkonyecetet használtunk.
Jó étvágyat!