Mandarinos-chilis-kesudiós pulykamell falatok párolt rizzsel.
4 adag
A kínai és más távol-keleti ételek sokunk kedvencei, de nehezen vágunk bele ilyen ételek elkészítésébe, pedig egyszerűen összerakható mindegyik. A titok az előkészítésben rejlik, ez veszel időt a főzés általában már csak pár mozzanat. Most is hozunk egy ilyen receptet nektek. Korábban egy nagyszerű citromos kínai csirke került a blogra, most pedig egy teljesen más étel, de mégis citrusból. Előre is jó étvágyat kívánok hozzá.
Hozzávalók:
- 60 dkg nagyobb darabra csíkozott pulykamell
- 3 ek keményítő
- 3 dl friss mandarinlé (kb 6 db facsart leve)
- 10 dkg kesudió
- 2 tojásnak a fehérje
- 5 dkg cukor
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 ek szardella paszta vagy 4 db apróra vágott szardella filé vagy 2 ek halszósz
- 3 ek vaj
- olaj
- só, bors
- 25 dkg rizs
- chili
- újhagyma
Lehetőség szerint egy zúzzuk össze a borsot sóval elkeverve. Ezzel fűszerezzük be a pulykamellet,majd 2 ek keményítővel is keverjük el a húst ( ez fogja lágyítani az állagát). A 2 tojás fehérjét enyhén felverjük és szintén hozzáadjuk a húshoz. 10 dkg kesudiót roppantsunk meg, majd egy száraz serpenyőben pirítsuk meg. A diót tegyük félre. A serpenyőben pedig olajat és vajat hevítsünk fel, majd tegyük bele a húsdarabokat, több részletben közepes hőfokon érdemes kisütni. Amikor az összes hús kisült, visszatesszük az összeset a serpenyőbe és hozzáadjuk a kesudiót. Ezt követően kell elkészíteni a mártást.
5 dkg cukorból karamellt készítünk, vigyázunk ne kapja le az edény, amikor kellemesen lágy az állaga és szép barna, akkor hozzáadjuk a fokhagymát és felöntjük a mandarinlével. Hozzáadjuk a szardellát vagy halszószt, ízlés szerinti mennyiségű csípős chilit. Összefőzzük, hogy a karamellünk felolvadjon, majd fél dl vízben elkevert 1 ek keményítővel besűrítjük. A mártást ráöntjük a kesudiós húsra és egyszer összeforraljuk, párolt rizzsel tálaljuk, karikázott újhagymával szórjuk.