2022. sze 20.

Dalmát halleves

írta: Petőcz Ferenc
Dalmát halleves

dalmat.jpg

A közel múltban Horvátországban volt szerencsénk ismét tengerpartot lelni. Mindig is nagy kedvelői voltunk a tengeri ételeknek, így a helyi nevezetesség után kutatva ettünk dalmát hallevest, majd recept után is kutakodtunk, rengeteg verzió terjed az interneten, de végül helyi alapanyagokból és helyi horvát szakácskönyvből készültek el a mi konyhánkban az étel.Meg kell vallani annyira finom, hogy még sokszor fogjuk felkínálni családtagjainknak is.

Hozzávalók:

  • Tisztítás után 1 kg tengeri hal (helyben konyhakészen árulták)
  • 1 nagyobb sárgarépa és gyökérzöldség karikázva
  • 1 fej vöröshagyma kockázva és 2 szál újhagyma karikázva
  • 2 paradicsom kockákra vágva
  • 5 dkg rizs
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • friss petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket a petrezselyem és a paradicsom kivételével s sózzuk meg, picit pároljuk. Pár perc múlva adjuk hozzá a halat.

dalmat3.jpg

Öntsük fel az egészet 1,5 liter vízzel és főzzük meg a halat, közben ízesítsük is a levest sóval, borssal.. Majd szedjük ki a halat és hagyjuk kihűlni, majd távolítsuk el a szálkákat, gerincet. Közben adjuk hozzá a leveshez a rizst és főzzük puhára.

dalmat2.jpg

Amikor a rizs megpuhult, visszarakjuk a haldarabokat, hozzáadjuk a paradicsomot, a fehérbort és az aprított petrezselymet. Egyszer felforraljuk és tálaljuk. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Horvát Nemzetek konyhája Húsok és halak