Dalmát halleves
A közel múltban Horvátországban volt szerencsénk ismét tengerpartot lelni. Mindig is nagy kedvelői voltunk a tengeri ételeknek, így a helyi nevezetesség után kutatva ettünk dalmát hallevest, majd recept után is kutakodtunk, rengeteg verzió terjed az interneten, de végül helyi alapanyagokból és helyi horvát szakácskönyvből készültek el a mi konyhánkban az étel.Meg kell vallani annyira finom, hogy még sokszor fogjuk felkínálni családtagjainknak is.
Hozzávalók:
- Tisztítás után 1 kg tengeri hal (helyben konyhakészen árulták)
- 1 nagyobb sárgarépa és gyökérzöldség karikázva
- 1 fej vöröshagyma kockázva és 2 szál újhagyma karikázva
- 2 paradicsom kockákra vágva
- 5 dkg rizs
- 1,5 dl száraz fehérbor
- friss petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
Az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket a petrezselyem és a paradicsom kivételével s sózzuk meg, picit pároljuk. Pár perc múlva adjuk hozzá a halat.
Öntsük fel az egészet 1,5 liter vízzel és főzzük meg a halat, közben ízesítsük is a levest sóval, borssal.. Majd szedjük ki a halat és hagyjuk kihűlni, majd távolítsuk el a szálkákat, gerincet. Közben adjuk hozzá a leveshez a rizst és főzzük puhára.
Amikor a rizs megpuhult, visszarakjuk a haldarabokat, hozzáadjuk a paradicsomot, a fehérbort és az aprított petrezselymet. Egyszer felforraljuk és tálaljuk.
Jó étvágyat!