2022. dec 13.

Tejszínes citromos-zöldséges pacal masni tésztával

írta: Petőcz Ferenc
Tejszínes citromos-zöldséges pacal masni tésztával

8 adag

pacal2.jpg

Pár éve készítettem ezt az ételt karácsonyra, de méltatlanul lemaradt a blogunkról, így ideje feltöltenem. Szerintem szintén ünnepi fogás az új köntösbe öltöztetett pacal. Így jöjjön is a recept.

Hozzávalók:

  • 2 kg pacal csíkokra vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • egész bors, babérlevél, köménymag, só

A pacalt a hagymákkal, fűszerekkel egy kuktában 1 órát főzzük, ha nincs kukta, akkor kell 2-3 óra főzés ahhoz, hogy megpuhuljon.

További hozzávalók:

  • 2 sárgarépa és egy darab gyökérzöldség
  • reszelve
  • 1 fej vöröshagyma apóra kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 20 dkg császárszalonna kockázva
  • 10 dkg méz
  • 1,5 citrom
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 2,5 ek étkezési keményítő
  • 3 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • babérlevél, őrölt bors

A szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymákat és a reszelt zöldségeket, sózzuk borsozzuk és a babérlevelet is az ételbe dobjuk, picit pároljuk, pirítjuk a zöldségeket.Ehhez adjuk a karikázott citromot a mézet és egy keveset a pacal főzőlevéből és belekerül a megfőzött, lecsepegtetett pacal a bort is és összeforraljuk. A tejszínt a tejfölt és a keményítőt elkeverjük és besűrítjük az ételt. Masni tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat!

pacal1.jpg

Szólj hozzá

Húsok és halak