Zengővárkonyi töltött borda
Ismét a Mecsekben jártunk és tájjellegű ételt szerettünk volna onnan hozni és észíteni. A most következő étel is egy ilyen emblematikus helyi fogás. elkészítése kicsit macerásnak látszik, de egyáltalán nem az és egy éttermi adag árából 6 adagot hoztunk ki, mellesleg 2 nap után is olyan volt melegítve, mintha akkor készült volna frissen. Níilván ennek az ételnek is több verziója létezik, mi így ismertük meg és készítettük el. Ez következzen most.
Hozzávalók:
- 1 kg karaj
- 6 szelet sajt vagy ennek a mennyiségnek megfelelő kb 10 dkg reszelt sajt(Utóbbi praktikusabb)
- 6 szelet sonka
- 3 db savanyú uborka kockázva
- 1 kis pohár tejföl
- 20 dkg szeletelt erdei gomba ( ha nincs, akkor csiperke)
- 0,5 dl tej
- 3 ek liszt
- só, őrölt bors
- a panírozáshoz liszt, tojás, panírmorzsa
A karajt 6 egyforma nyitott szeletre vágjuk, ami annyit tesz, hogy egy kisebb de vastag szelethúsból szeretnénk nagyobb szeleteket, akkor a húst a vágódeszkára fektetjük, majd azzal párhuzamosan bevágjuk középen úgy, hogy a két szelet ne válljon szét. Ezeket az így kapott szeleteket klopfoljuk, enyhán sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
A gombát egy kisebb edénybe tesszük annyi vízzel, hogy ellepje és kb 15-20 percet főzzük, sózzuk, borsozzuk, majd a liszt, tejföl, tej keverékével nagyon sűrű mártást készítünk, amit hagyunk kihűlni. A mártás mind nem fog kelleni, de tökéletes lesz más fogásokhoz,
Amikor a mártás kihűlt, töltjük a karaj szeleteket. Elsőnek a gombamártásból kerül rá pici az egyik végére, erre helyezzük a sonka szeleteket, a sonkára az apró kockára vágott savanyú uborkát és ezt szórjuk a sajttal vagy szelet sajtot helyezünk rá. Feltekerjük, hogy a töltelék ne folyjon ki és a végeit a hússal eltömítjük. Panírozzuk.
Közepesen meleg olajban 15-20 perc alatt megsütjük, hogy a teljes tekercs át tudjon sülni kell ennyi idő, de érdemes figyelni rá.
Mi rizi-bizivel tálaltuk, de minden magyaros köret jól illik hozzá, Jó étvágyat!