Bácskai krémes
Édesség sajnos ritkán kerül nálunk asztalra, de amikor igen, akkor megadjuk a módját. Most is egy finom receptet késztettünk, szerintem tetszeni fog nektek is.
Hozzávalók:
-a tésztához:
- 1 dl tej
- 1 zacskó szalalkáli
- 1 tojás
- 30 dkg liszt
- 6 dkg zsír
-a krémhez
- 2 tojás sárgája
- 4 dl tej
- 3 ek liszt
- 1 vanília rúd kikapart magjai
- 6 ek porcukor
- 25 dkg vaj
-a tetejére
- 2 tojás fehérje
- 20 dkg cukor
- reszelt étcsoki
A tészta alapanyagát összegyúrjuk és 3 részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, de nem hőlégkeverésen, hogy majd a sülő tészta ne égjen meg. Közben elkészítjük a krémet.
A szoba hőmérsékletű puha vajat habosra verjük a porcukorral. A tojások sárgáját elkeverjük 1 dl tejjel és a vaníliával, liszttel, majd felrakjuk alacsony-közepes hőfokon főzni és hozzáadagoljuk a többi tejet, sűrű krémet főzünk. Lefedjük folpackkal, hogy ne bőrösödjön. Amikor kihűlt összekeverjük a vajas cukorral.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk, majd zsírral kikent lisztezett 20*30-as tepsin, -nekem 25*25-ös volt- kisütjük kb 10-15 perc sütőtől függően.
Ha lapok kihűltek összeállítjuk a krémest, mivel én csatos forma lapját használtam sütőnek, így a formában raktam össze. Egy réteg tészta, majd a krém fele, majd egy réteg tészta és a krém másik fele, majd a harmadik lap. Erre pedig kerül a porcukorral habbá vert tojásfehérje. Ha nem áll össze, étkezési keményítővel lehet rajta segíteni. Erre kerül a reszelt csoki, majd egy éjszaka pihentetés a hűtőben. Innentől tálaljuk. Nagyon finom desszert. Jó étvágyat!