2023. ápr 18.

Bácskai krémes

írta: Petőcz Ferenc
Bácskai krémes

b4_2.jpg

Édesség sajnos ritkán kerül nálunk asztalra, de amikor igen, akkor megadjuk a módját. Most is egy finom receptet késztettünk, szerintem tetszeni fog nektek is.

Hozzávalók:

-a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 zacskó szalalkáli
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 6 dkg zsír

-a krémhez

  • 2 tojás sárgája
  • 4 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 1 vanília rúd kikapart magjai
  • 6 ek porcukor
  • 25 dkg vaj

-a  tetejére

  • 2 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • reszelt étcsoki

b1_4.jpg

A tészta alapanyagát összegyúrjuk és 3 részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, de nem hőlégkeverésen, hogy majd a sülő tészta ne égjen meg. Közben elkészítjük a krémet.

A szoba hőmérsékletű puha vajat habosra verjük a porcukorral. A tojások sárgáját elkeverjük 1 dl tejjel és a vaníliával, liszttel, majd felrakjuk alacsony-közepes hőfokon főzni és hozzáadagoljuk a többi tejet, sűrű krémet főzünk. Lefedjük folpackkal, hogy ne bőrösödjön. Amikor kihűlt összekeverjük a vajas cukorral.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk, majd  zsírral kikent lisztezett 20*30-as tepsin, -nekem 25*25-ös volt- kisütjük kb 10-15 perc sütőtől függően. 

Ha lapok kihűltek összeállítjuk a krémest, mivel én csatos forma lapját használtam sütőnek, így a formában raktam össze. Egy réteg tészta, majd a krém fele, majd egy réteg tészta és a krém másik fele, majd a harmadik lap. Erre pedig kerül a porcukorral habbá vert tojásfehérje. Ha nem áll össze, étkezési keményítővel lehet rajta segíteni. Erre kerül a reszelt csoki, majd egy éjszaka pihentetés a hűtőben. Innentől tálaljuk. Nagyon finom desszert. Jó étvágyat!

b3_4.jpg

Szólj hozzá

Magyar Sós és édes szenvedélyek