Zongorabillentyű szelet
25*25 csatos formához vagy 20*30 tepsihez
A képen is látható, hogy nem sikerült tökéletesre, de annál finomabb és mi a kudarcainkat is vállalni szoktuk. Az esztétikai hiba ellenére egy nagyszerű süt lett és leírjuk azt is, hogy lehet elkerülni a fenti hibát.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsír
- 1 zacskó sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 ek kakaópor
- csipet só
- pici tej
A krémhez:
- 20 dkg mák
- 20 dk cukor
- 3 tojásfehérje
A tetejére:
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
Plusz baracklekvár.
A tésztát dolgozzuk össze a kakaó nélkül és vágjuk három részre az egyik részéhez dolgozzuk bele a kakaót. A krémhez verjük habbá fehérjét a porcukorral a cukrot apránként kell hozzáadni, majd adjuk hozzá a darált mákot és óvatosan keverjük össze, hogy hab ne törjön.
Az első lapot nyúkjtsuk a tepsi méretűre és kizsírozott tepsibe helyezzük. Kenjük meg a baracklekvárral erre kerül a kakós lap, majd a mákos krém, a tetejére pedig a harmadik lap.A tetejét szurkáljuk meg, hogy sütés közben a keletkező gőz távozni tudjon.180 fokon süssük 35 percet (alsó-felső sütés).
A tojássárgákat a cukorral keverjük el a mázhoz, nem kell habosítani, csak sima legyen ( valószínüleg én tovább kevertem). Amikor a sütemény elkészült, kivesszük a sütőből, rákenjük a tetejére a tojásos krémet. vissza tesszük melegre a sütőbe 3-4 perc, majd még uténa a már kikapcsolt sütőben pihentetjük 5 percet. Amikor kihűlt szeletelhető.
Tipp: Ne verjük habosra a tetejére kerülő mázt, figyeljünk rá, hogy ne keményedjen ki a máz, ha kell előbb vegyük ki a sütőből. Valamint érdemes forró vízbe mártott késsel felvágni.
Vigyázat: nagyon finom, gyorsan fogy.
Jó étvágyat!