2024. jan 07.

Zongorabillentyű szelet

írta: Petőcz Ferenc
Zongorabillentyű szelet

25*25 csatos formához vagy 20*30 tepsihez

401462258_10219765619769908_6544131029634431474_n.jpg

A képen is látható, hogy nem sikerült tökéletesre, de annál finomabb és mi a kudarcainkat is vállalni szoktuk. Az esztétikai hiba ellenére egy nagyszerű süt lett és leírjuk azt is, hogy lehet elkerülni a fenti hibát.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 1 zacskó sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek kakaópor
  • csipet só
  • pici tej

A krémhez:

  • 20 dkg mák
  • 20 dk cukor
  • 3 tojásfehérje

A tetejére:

  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor

Plusz baracklekvár.

A tésztát dolgozzuk össze a kakaó nélkül és vágjuk három részre az egyik részéhez dolgozzuk bele a kakaót. A krémhez verjük habbá fehérjét a porcukorral a cukrot apránként kell hozzáadni, majd adjuk hozzá a darált mákot és óvatosan keverjük össze, hogy hab ne törjön.

Az első lapot nyúkjtsuk a tepsi méretűre és kizsírozott tepsibe helyezzük. Kenjük meg a baracklekvárral erre kerül a kakós lap, majd a mákos krém, a tetejére pedig a harmadik lap.A tetejét szurkáljuk meg, hogy sütés közben a keletkező gőz távozni tudjon.180 fokon süssük 35 percet (alsó-felső sütés).

A tojássárgákat a cukorral keverjük el a mázhoz, nem kell habosítani, csak sima legyen ( valószínüleg én tovább kevertem). Amikor a sütemény elkészült, kivesszük a sütőből, rákenjük a tetejére a tojásos krémet. vissza tesszük melegre a sütőbe 3-4 perc, majd még uténa a már kikapcsolt sütőben pihentetjük 5 percet. Amikor kihűlt szeletelhető.

Tipp: Ne verjük habosra a tetejére kerülő mázt, figyeljünk rá, hogy ne keményedjen ki a máz, ha kell előbb vegyük ki a sütőből. Valamint érdemes forró vízbe mártott késsel felvágni. 

Vigyázat: nagyon finom, gyorsan fogy.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Sós és édes szenvedélyek