Mexikói chorizo házilag
Most egy híres spanyol kolbász mexikói változatát készítettük el. Megmutatjuk az átalakulásokat, hogy miért érdemes megvárni a teljes érlelést, higgyétek el, megéri.
Hozzávalók:
- 1 kg kolbászhús (pl. lapocka, hasalja szalonna vegyesen)
- 4 db piros erőspaprika aprítva, én 2 chilit használtam
- 4 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 kisebb alma reszelve
- 1 tk vaj
- 1-1 ek tejszín és gyümölcsecet ( jelen esetben balzsamecet került bele)
- 1 ek nitrites pácsó
- 5-5 gramm kömény, oregánó, méz
- 1/2-1/2 tk őrölt bors,őrölt szegfűszeg, őrölt koriander, frissen reszelt szerecsendió, őrölt fahéj
- sherry
A vajon a paprikát az almával a fokhagymával kevés vajon megpároljuk, hozzáadjuk a tejszínt, az ecetet és az ek sherryt. A darált húst, az előbbi módon készült masszát, fűszereket összedolgozzuk.
Közben pelenkából vagy más jól szellőző vászonból kisebb darabokat vágunk, ezeket pedig beáztatjuk az alábbi módon. 3 rész víz, egy rész sherry, érdemes kapásból 3 dl víz, 1 dl sherry keveréket csinálni. A vászon darabkákba kisebb kolbászokat formázunk, betöltjük lezárjuk a végeit. 7 cm-nél ne legyen vastagabb. Az első érlelési idő centiméterenkét 1 nap. A sherry víz keverékkel naponta 2-szer spricceljük be, olyan helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet kb 20 fok körüli vagy nem sokkal melegebb és nem találkozik legyekkel és más bogarakkal, felkötjük, lógatjuk, hogy ne érjenek egymáshoz.
A termék. 7 nap letelte után mutatjuk milyen lett, egy kellemes lágy finom felvágott. Innentől hűtőben tároljuk a vászonban.
Itt pedig 2 hónap érlelés hűtőben történik. Megéri várni a vásznon végül nemes penész is megjelenhet, de ez nem baj. Kicsomagoljuk, átmossuk a felvágottat és tökéletes finom házi chorizonk van. Sokszor fogom csinálni és mutatunk majd másféle hasonló elven készült házi finomságot. Jobb, mint a bolti, olcsóbb és tudjuk miből van! Jó étvágyat!