2023. máj 14.

Spanakopita

írta: Petőcz Ferenc
Spanakopita

span1.jpg

Már nagyon várjuk a nyarat, a nyár ízeit, de a tavasz sem adja magát könnyen. Itt  vannak ezek az esős napok és ilyenkor jól esik néhány könnyű zöldséges falat. Ezek közül is most a görög kedvenc készült.

Hozzávalók:

  • 40 dkg bolti réteslap 12 lap
  • 25 dkg fetasajt
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 90 dkg fagyasztott spenót
  • 2 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • olvasztott vaj kb 5-10 dkg

A spenótot olvasszuk ki, majd egy szűrőbe helyezve csepegtessük ki. Amikor a spenót már kicsepegett, összekeverjük a fetával, fokhagymával, frissen őrölt borssal és ízlés szerinti sóval(vigyázni kell, a feta is sós, de kell hozzá sót adni, mert önmagában kevés), tojásokkal.

span2.jpg

A réteslapokból 3 lapot helyezünk egymásra kicsit elcsúsztatva minden lapot megkenve vajjal, ezt töltjük be és feltekerjük vékony tekercsnek, majd óvatosan betekerjük, mint egy csigát, vigyázzunk ne törjön el. Ugyanígy betöltjük a többi lapot és hozzátekerjük a többi tekercshez, így kapunk egyre nagyobb csigát. Az egészet lekenjük vajjal (én ekkor szórtam rá egy kis szezámmagot is) és 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor már hűlt egy picit, szeleteljük. 

Jó étvágyat!

TIPP: friss spenótból és friss csalánból is nagyon finom.

span3.jpg

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta