2023. máj 25.

Paradicsomos spagetti guancialéval

írta: Petőcz Ferenc
Paradicsomos spagetti guancialéval

4 adag

gu1_1.jpg

Vélhetően sokan túl vannak már a nyaralás tervezésén, nálunk ez még zajlik és egyik lehetséges helyszín a napfényes Itália, amely legendásan híres a különböző könnyed pastákról. Így készítettünk mi is egy olasz tészta vacsorát. 

Hozzávalók:

  • 35 dkg durum spagetti
  • 10 dkg guanciale (receptje a blogon található) toszkán tokaszalonna
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 3 dkg olajbogyó 
  • füstölt chilipehely
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • só, bors
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 40 dkg darabos paradicsom konzerv
  • 20 dkg reszelt sajt vagy 5 dkg parmezán jellegű sajt
  • bazsalikom levél

gu9.jpg

A paradicsomos tagliatelle lelke a húsos szalonna. A guancialét csíkokra vagy kockákra vágjuk, majd pár perc alatt átpirítjuk egy tapadásmentes serpenyőben, és hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a szeletelt fokhagymát.

gu2.jpggu7.jpg

Beledobjuk az olajbogyót és megszórjuk a chipotléval, majd jöhetnek a félbevágott koktélparadicsomok. Sózzuk, borsozzuk, és amikor összepirultak a hozzávalók, felöntjük a vörösborral, majd a negyedére forraljuk. 

gu10.jpggu6.jpggu8.jpg

Ha a bor kellően visszaforrt, a mártáshoz adjuk a konzervparadicsomot, és addig rotyogtatjuk, amíg elkészítjük a tésztát. A tésztát forrásban lévő sós vízben főzzük, majd átszedjük a mártásba 1-2 merőkanál tésztafőzővízzel együtt, és 1-2 perc alatt készre rotyogtatjuk.

gu3.jpg

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a friss aprított bazsalikommal és a reszelt sajttal.  

gu5.jpg

Jó étvágyat

Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta