Paradicsomos zöldbabfőzelék
6 adag
Ezekben a napokban a nyár szünetet tart picit, de ez jól van így. Mi viszont egy nyári étellel készültünk a hétvégére. A zöldbabot szeretjük levesnek, főzeléknek, pörköltnek, salátában is kitűnő. Most egy főzelék következik, egy régi elfeledett vasi étel, amely eslőre furcsának hangozhat, de megkóstolva a kérek még egy adagot étel kategória. Valóban jó leporolni egy-egy régi elfeledett receptet és újra elkészíteni, mert a többsége napjainkban is helytálló.
Hozzávalók:
- 1 kg lédús paradicsom
- 1,2 kg zöldbab
- 30 dkg tejföl
- 4 ek liszt
- 2 ek zsír
- 3 ek cukor
- só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ág zeller levél
Az elkészítés egyszerű, sós vízben megfőzzük a babot és közben elkészítjük a paradicsommártás alapját. A darabolt paradicsomokat kevés vizzel és a zellerlevelekkel feltesszük főni. Amikor a paradicsom megfőtt levesszük a tűzről, rúdmixerrel pürésítjük - régen át kellett törni szitán, de élvezzük a kor technikai lehetőségeit - hagyjuk kihűlni. A megfőtt zöldbabot leszürjük.
A zsírt felmelegítjük, hozzáadunk 3 ek lisztet és barna rántást készítünk, ha ezzel meg vagyunk hozzáadjuk a cukrot és kicsit karamelllizáljuk, majd felöntjük a már kihűlt paradicsomlével és hozzáadjuk az egyben hagyott hagymát is és felforraljuk, mártást készítünk. Ha túl sűrű a bab főzőlevéből tehetünk hozzá. Belerakjuk a babot, összeforraljuk, majd a maradék liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, kiforraljuk. Mi fasírttal tálaltuk.
Jó étvágyat!