2023. nov 16.

Röfi ropi házilag

írta: Petőcz Ferenc
Röfi ropi házilag

rofi.jpg

Az őszi esték, baráti sörözések, meccs nézések egyik kedvenc ropogtatni valója a roppanósra sült malacbőr falatka. Találtunk is egy receptet amelyet azonnal ki is próbáltunk. Úgy néz ki remekül működik és mivel most jön a téli malacságok sora könnyen hozzá jutni az alapanyaghoz. Szerintem ezt is szeretni fogjátok.

Hozzávalók:

  • 50 dkg felpucolt sertésbőr 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors köménymag

A felsoroltakat vízben feltesszük és puhára főzzük. Kivesszük a bőr darabokat lecsepegtetjük, letöröljük szárazra majd felszeleteljük kisebb darabokra. Ezt megelőzen még a rajta levő zsír darabkákat levgjuk, erre azrt is van szükség, mert ahol rajta marad ott a bőrke nem fog tudni rendesen szétnyílni.

Sütőráccsal bélelt tepsibe a rácsokra tesszük a bőr darabkákat. 130 fokon kb 2 és fél órát hőlégkeverésen szárítjuk. Ilyenkor kicsit rugalmas lesz az állaga hagyjuk pér percet pihenni és amikor kihűlt levesszük a rácsról a darabokat. Ekkor már keménynek kell lennie. 

Forró zsíradékban gyorsan kisűtjük sózzuk, külöböző fűszerekkel ízesíthetjük. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak